Flevoland, Bekijk ’t maar!

Flevoland, gemaakt door en voor mensen.

Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan: man made land, dik vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk. En Flevoland is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de mensen die hier wonen. Nergens is meer ruimte voor nieuwe ideeën dan hier. Want Flevolanders weten: the sky is the limit.

Gewoon dóén

De drie polders van Flevoland vormen samen het allergrootste stuk man made land ter wereld. De eilanden die al in de Zuiderzee lagen (Schokland en Urk) zijn bij de inpoldering opgenomen in het nieuwe land. Hier ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. Zoals het herstellen van het ecologisch evenwicht in het Markermeer door de aanleg van de Marker Wadden. Om de wind te breken, bouwen we gewoon windmolens. En moet er een dijk versterkt worden, dan doen we dat op een heel nieuwe manier. 

Bedacht land, wild land

Alles is aan de tekentafel ontstaan. De strakke landbouwgronden. De rechte wegen. De vaarten. En ook de natuur. De bedachte natuurgebieden zijn wilde polder geworden. Bijvoorbeeld het grootste wetlandgebied in het Nationaal Park Nieuw Land of het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. In het weidse water dat Flevoland omringt maken we nu de Marker Wadden. Zo trekken we meer vissen en vogels naar het Markermeer. We zien dat daar de natuur nu al haar eigen gang gaat.

Groene idealen

Als de tulpen- en koolzaadvelden bloeien, kleurt Flevoland kakelbont.
Ons local food gaat de hele wereld over. En tussen de velden realiseren mensen hun idealen. Bijvoorbeeld door het maken van eigenzinnige en soms zelfs eetbare landgoederen. Wat we willen, maken we zelf. Zo doen we dat in Flevoland.

100% nu

Niet één landschap in Nederland ademt zo de twintigste eeuw als Flevoland. De eigentijdse poldersteden zijn deels architectuurmusea, waar wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas aan meebouwden. Experimentele designers laten hun werk hier zien. En nergens ter wereld kun je op één dag zoveel spectaculaire landschapskunst ontdekken. De provincie vernieuwt aan een stuk door. De havens en het vliegveld moderniseren, de Floriade is in aanbouw en mensen bouwen zelf hun huizen. Hier is zelfs de ruimte om met elkaar je eigen wijk te maken.

Flevoland, onvergelijkbaar land

Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Flevoland is duidelijk anders. Toch  herken je dat meteen als je de provincie binnenrijdt. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

visitflevoland.nl